Бог послао Анђела да убије Мојсеја? (2. Мојс. 4:24)

 

Прочитајте светоотачко објашњење једног од места у Старом Завету које збуњује многе. Шта значе речи које читамо у 2. Мојс. 4:24? Зашто Господ шаље Анђела да казни пророка Мојсеја коме је Господ поверио избављење Израиља из Египта? О чему се ту ради? Прочитајте објашњења преподобног Исидора Пелусиота, ученика светог Јована Златоустог и блаженог Теодорита Кирског.

 

Преподобни Исидор: „Анђео који је сусрео Мојсеја који се враћао у Египат и желео да га умртви, пружио је ка њему мач не са намером да га казни за убиство које је Мојсеј давно учинио по Божанској ревности, већ изобличавајући га за нарушавање закона који је Мојсеј ишао да испуни. Јер, постављен од Бога да буде законодавац и у обавези да у тачности чува закон, Мојсеј га је на самом почетку преступио. Водио је своје синове у Египат необрезане и није испунио ону заповест која је једина разликовала Јевреје од других народа. Зато је Сефора, поставши свесна преступа узела камен и обрезала сина, припадајући ногама Анђела. Он се истог тренутка удаљио, показујући да је разлог праведног гнева Божијег било оно што је наслућивала женина вера. Јер у крајњој нужди, жене умеју да се користе бољим средствима од мушкараца и са већом искреношћу да траже прибежиште у Богу. Зато је Сефора урадила исто оно што раде и данас, како имам прилике да чујем, када говоре у тесним и неминовним околностима: „Окружени смо жалостима, пожуримо да крстимо децу. Можда ће нас Анђео услишити због Тајне“.

 

Блажени Теодорит: „Зашто је анђео хтео да убије Мојсеја? Мојсејева жена је сматрала да је разлог у томе што један од синова није био обрезан по јеврејском закону и зато је истог тренутка извршила обрезање над њим. Међутим, други говоре да је то зато што је Мојсеј, послан да ослободи саплеменике, узео супругу као сапутницу. Треба рећи и да је Мојсеј био принуђен да узме жену да би уверио таста да је неће презрети и изабрати другу уместо ње; да он тиме није показао презир према испуњавању Божанске заповести; зато је узимајући претњу анђела као изговор, истог трена вратио жену њенима. А да је ово истина, показује и историја. Јер након изласка из Египта, када су прешли Црвено море и приближили се Синајској гори, Мојсеју је дошао таст са његовом женом. О томе пише овако: „И узе Јотор таст Мојсејев, Сефору жену Мојсејеву, коју беше послао натраг и два сина њена… и пође Мојсеју у пустињу“ (2 Мојс. 18:2,5). Међутим, анђео је показао и откривени мач, као да је нешто друго поручивао тиме. Пошто се велики Мојсеј бојао фараона и више пута је показивао овај страх, говорећи: „Ко сам ја да идем к Фараону“ (2 Мојс. 3:11) или: „Молим Те, Господе, пошљи оног кога треба да пошаљеш“ и још: „спорих сам уста и спорог језика“ (2. Мојс. 4:10) – анђео му прети казном, изгонећи страх страхом, мањи страх већим као да извлачењем мача говори: „Ако си се уплашио фараона, бој се више мене који могу невидљиво да те раним“.[1]

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://ekzeget.ru/bible/ishod/glava-4/stih-24/

Постави коментар