„Погледаће на Мене ког прободоше…“ (Зах. 12:10)

Прочитајте светоотачко објашњење још једног у низу старозаветног стиха које може да се односи само на Онога Који је распет на Велики Петак. Ко ће све погледати на Христа Распетог и Прободеног на Крсту? И у које време?

 

И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на мене ког прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем„. (Зах. 12:10)

 

Преподобни Јефрем Сирин: „Излићу на народе који су поверовали у Христа након Његовог распећа и на свештенике Цркве, на које се излива божанска благодат и дар Светог Духа. Они ће гледати и полагати наду на Христа, Чија су ребра прободена. У другом смислу, ово се односи и на Јудејце који су Га распели, који ће у Дан васкрсења погледати на Христа и онда ће за њих бити потпуно познато и очигледно да је Он Онај исти Коме су проболи ребра копљем“.

 

Свети Јустин Философ: „И тада ће у Јерусалиму бити велика жалост, жалост не уста и усана, већ жалост срца и тада ће раздирати не своју одећу, већ своје мисли. Заплакаће колено за коленом и онда ће „погледати на Њега Кога прободоше“ (Зах. 12:10-12) и рећи: „Зашто си нам дао да зађемо, Господе, с путова твојих?“ (Ис. 63:17). Слава коју су благословили оци наши, постала нам је поруга!“[1]

 

[1] https://ekzeget.ru/bible/kniga-proroka-zaharii/glava-12/stih-10/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

Постави коментар